Flaczki, Zywiec, Zubrowka és a Raczek
2021. november 19. írta: Andrew_flyfishing

Flaczki, Zywiec, Zubrowka és a Raczek

Őszi legyezés Lengyelországban a San folyón

Ebben az írásban lengyel horgász kalandjaimat fogom leírni. A San folyón horgásztam négynapot. Nagyon izgalmas volt, rengeteg tapasztalatot szereztem ráadásul halat is fogtam.

Csütörtök este érkeztünk meg a Gawra panzióba. Sok barátunk már a szálláson volt, voltak olyanok, akik már aznap is horgásztak. Elmondták, hogy délután megnyitották az erőművet, emiatt bezavarosodott a víz és nem tudnak normálisan horgászni. Este egy lengyel horgász tartott légykötő bemutatót. Ő főleg emergerekkel horgászik, mutatott varjú testű, egyszerű cérna testűt is. Az összes légyben közös volt, hogy élénk rózsaszín vagy narancs hotspottal rendelkeztek.

Másnap korán keltünk, gyorsan megreggeliztünk és elindultunk a traktorosnak nevezett helyre. Ekkor összeállítottam a három botomat. Egy #0 10’2” csehnimfázni, két legyet raktam fel rá, az elmúlt években nagyon beváltak az aranyfejes fácánfarok nimfák, olive dubbinggal és arany fejjel emiatt ilyeneket kötöttem fel. A második botom egy #3 9’6” úszózsinórral és legalább másfél bothossznyi előkével. Erre is egy olive színű apró cdc legyet raktam fel. A tippet ezeknél a botoknál 0,10 mm-esek voltak. A harmadik bot, amit felszereltem egy #9 9’, ezt a dunai galócáknak szántam. A 30-as fc előke végére egy 18-20 cm-es fehér streamert kötöttem fel.

Először a traktorosnál lévő laposon kezdtem el horgászni. Szárazléggyel fogtam 2 db 25cm körülit és rengeteg kisméretű pért. Később feljebb sétáltam és a kanyarban lévő csurgósabb részeket horgásztam meg nimfával. Itt egy darab 20cm körüli pért fogtam és sok kis pért. Láttam, hogy a kanyar feletti laposon testesebb halak szedegetnek. Fölsétáltam a szárazos bottal, rengeteg kapásom volt, de az apró 20-22-es horog egyszer sem akadt tökéletesen és egy két fejrázás után kipattant a horog a halak szájából. Este átmentünk az erőműhöz, előkerült a galócás szett. Sötétedésig dobáltam, a naplementében gyönyörű rajzás is volt, de huchót nem fogtam.

img-3151.jpg

Este a Flaczki mellet mindenki elmesélte tapasztalatait és a másnapi versenyre készült. Az esti sorsolásnál kiderült, hogy ki hol fog másnap horgászni. Délelőtt a szigetekhez kerültem, délután a traktoroshoz. Mind a két helyen többször is horgásztam így már este összeraktam egy taktikát a fejemben. A versenyben minden 25cm-nél nagyobb hal számított kivéve a sebes pisztráng, mert őrájuk tilalom volt.

Reggel nagyon hűvös reggelre keltünk, de ez nem szegte senki kedvét a versenyzéstől. Az első szektor 9-12-ig tartott. Mint ahogy előző este elterveztem a felső sziget alatti csurgósnál kezdtem, nagyon nehezen indult. A #0-ás bottal horgásztam végig, a legyeket egyfolytában cserélgettem. Körülbelül 1 óra után találtam meg a jó kombót. Felülre egy 16-os bolharákot kötöttem fel, alulra pedig egy 2,5mm ezüst fejes varjú testű nimfát raktam. Ezzel fogtam egy 23cm-es pért, igaz nem számított a versenyben, de nagyon örültem ennek a halnak. Ezzel a két léggyel elkezdtem folyamatosan fogni a kisebb nagyobb halakat. Több szép pisztrángot fogtam, köztük egy közel 50-est, de sajnos egy mérhető halat sem fogtam délig. Marha jót horgásztam és nagyon jó volt érezni, hogy mennyit fejlődtem az elmúlt években és nagyon jó érzés volt, hogy megtaláltam két olyan legyet, amivel szinte minden második dobásra kapásom volt, melyek nagy része pér volt, de a verseny szempontjából nem volt túl sikeres délelőtt.